Janine Imminkhuizen

Medewerker facilitaire dienst

“Het leukste aan mijn werk? Opscheppen!”

Hoe ben je bij Bethanië terecht gekomen?
Ik was op school niet zo’n studiebol en kwam daardoor terecht bij het praktijkonderwijs. Vanuit deze opleiding mocht ik stage lopen in de keuken bij Bethanië. Dat beviel zo goed dat ik er mocht blijven werken. Inmiddels werk ik er alweer 17 jaar en ik wil ook niet meer weg. Ik heb het hier heel erg naar mijn zin! De collega’s zeggen ook: “Vraag maar aan Janine, die weet het wel”. De ene week werk ik vier dagen en de andere week vijf dagen.

Hoe ziet jouw werkdag eruit?
Als ik om half acht ‘s ochtends begin, start ik met het opruimen van de spullen die door de groothandel zijn gebracht. Dat gebeurt elke dag behalve zondag. Daarna gaan we de spoelkeuken in om af te wassen als er nog vaat staat. Vervolgens zetten we de bakken aan waarin het eten warm gehouden kan worden, zodat deze al kunnen opwarmen. Dan maken we de porties voor het eten klaar. Eerst de soep en de toetjes voor de mensen die dat willen. Dat is oppletten want sommige mensen hebben een natrium arm dieet, eten glutenvrij of moeten gemalen voeding krijgen, en daarop wordt de soep en het eten aangepast. We hebben een lijst van mensen en daarop staat wat ze willen en of ze soep en/of een toetje willen. Mensen kunnen namelijk kiezen uit het menu. Op vrijdag ontvangen mensen een menulijst waarop ze kunnen aangeven wat ze de week erop willen eten. Per dag is er dan een keuze uit menu A en menu B. Een hele administratie dus waar je goed je hoofd bij moet houden. Na een korte koffiepauze met ons team beginnen we rond half elf met het opscheppen van de borden die bezorgd moet worden. Elke te bezorgen maaltijd wordt opgeschept en geseald en ingepakt, waarna de maaltijden rondgebracht kunnen worden. Chauffeurs brengen ze rond in Ede Stad, en een collega of ik brengt maaltijden naar de afdelingen en de bewoners van De Oldenhof en De Platteelhof. Als ik terugkom ga ik vaak helpen bij het opscheppen van de maaltijden voor de mensen die in het restaurant komen eten. Dat vind ik het leukste om te doen. Je hebt dan contact met de bewoners en ziet ze genieten van het lekkere eten. Tijd voor een praatje is er helaas niet want als het opscheppen klaar is, is het meteen weer tijd voor de afwas. Rond half twee is er dan eindelijk gelegenheid om zelf te gaan eten en even op adem te komen. Na de lunch is er dan weer genoeg te doen met opruimen en schoonmaken.

Voor hoeveel mensen wordt er dagelijks gekookt?
Er wordt gekookt voor de mensen die wonen in Bethanië en in Wicherumloo, maar we bezorgen ook maaltijden bij de mensen thuis in Ede. In totaal zijn dat zo’n 155 maaltijden per dag. De maaltijden die bezorgd worden kunnen eenvoudig en veilig opgewarmd worden door middel van een zogenaamde Mealbutler. Maar opwarmen in de magnetron kan uiteraard ook.

Is er in de afgelopen jaren nog veel veranderd qua werk?
Vroeger liepen we nog met een broodkar langs de appartementen op. Dan ging je ’s ochtends vroeg bij de mensen langs om te vragen wat ze nodig hadden. Dan maakte je dat voor ze klaar. Een soort winkeltje aan huis. Dat was erg leuk, vooral door het contact met de bewoners. Dat mis ik nog wel eens. Wat wel heel fijn is, is dat we een nieuwe afwasmachine hebben gekregen die automatisch opent en sluit. Dat maakt het werk wel makkelijker. Verder is onze afdeling ook volop in ontwikkeling zoals het omgaan met hygiëneprotocol, maar ook kennis over en het voorkomen van kruisbesmetting. Kruisbesmetting betekent dat er gluten van een product dat gluten bevat op een glutenvrij product terechtkomt. En dat kan voor iemand met een glutenallergie veel klachte geven. Binnenkort krijgen we ook een cursus over het schoonmaken en desinfecteren van tafels. Best heel belangrijk omdat we werken met kwetsbare mensen.

Zijn er nog andere taken?
We houden ook de voorraad van de winkel bij zodat collega’s producten bij kunnen bestellen als dat nodig is. En afwisselend met collega’s help ik als mensen iets willen kopen in de winkel. Daarnaast val ik nog wel eens in om maaltijden in Ede te bezorgen als een van de chauffeurs verhinderd is. En bij diverse gelegenheden vraagt teamleider Ron mij om mee te helpen. Bijvoorbeeld bij de Burendag, dan sta ik bij de poffertjeskraam, maar ook als er vergaderingen of feestjes in het restaurant worden gehouden. Dat maakt het werk leuk en afwisselend.

Afbeelding medewerker

Kom je bij ons werken?

Wij hebben mooie vacatures op verschillende afdelingen. Er zit vast een vacature bij die je aanspreekt.

Bekijk vacatures

Uitgelichte vacatures

Bekijk alle vacatures

© 2025 - Stichting Bethanië

Design & development Pixel Creation